среда, 14. јун 2017.

The White Princess: Epizoda prva

Serija koja me je već na prvi pogled veoma zainteresovala govori o životu Elizabete od Jorka, prve engleske kraljice posle Rata ruža i žene kralja Henrija VII. Adaptirana prema romanu istoimenom romanu Filipe Gregori, "Bela princeza" prati dvorska rivalstva, sukobe i intrige u tjudorskoj Engleskoj.


Serija prati život kćerke Elizabet Vudvil, Elizabete od Jorka, koja je nakon bitke kod Bosvorta prisiljena da se uda za protivnika kuće Jorka - kralja Henrija VII, koga nikada nije upoznala. Smeštena u turbulentne godine s kraja Rata ruža, dotiče se mnogih poznatih istorijskih likova i događaja.
Glavnu ulogu tumači Džodi Komer, a od ostalih glumaca, tu su Esi Dejvis u ulozi Elizabetine majke, Mišel Ferli u ulozi Margarete Bofort, kraljice majke i Džejkob Kolins-Levi u ulozi kralja ujedinjene Engleske. Serija ima ukupno osam epizoda, a predstavlja nastavak serije "The White Queen", o životu Elizabet Vudvil.
Glumačka postava je odlična, a meni odranije draga Esi Dejvis (Gospođica Fišer) ponovo je briljirala u svojoj ulozi.
Produkciju potpisuje Starz, verovatno najpoznatiji po seriji "Outlander", rađenoj po romanima Dajane Gabaldon. Iako "Bela princeza" ne raspolaže jednakim budžetom, uspeva da zadrži duh vremena koje prikazuje i, uz dobru glumu, koju sam već spomenuo, predstavlja pravo malo osveženje.


Kostimi
Iako ih mnogi kritikuju zbog navodnih istorijskih netačnosti, meni su bili zaista prijatni za oko i raznovrsni. Nisam gledao nijednu seriju koja kasnije nije bila prozivana zbog izvesnih propusta - ali pobogu, "Bela princeza" nije istorija, i čak je većina događanja na dvoru izmaštana.
Stoga, jedan plus za čarobne dugačke rukave, ogrtače, porube i ostale detalje dovedene do savršenstva.

Gluma
Začuđujuće dobra. Najbolje izvedbe pripadaju, definitvno, Džodi Komer i Esi Dejvis, ali ni ostali članovi glumačke postave ne zaostaju za njima. Rivalstva, međusobni sukobi i intrige su bili zaista odlično prikazani, u onoj meri koliko to jednočasovno ograničenje dozvoljava.


Najbolje scene
1. "Pokoravam se samo Bogu i svojoj savesti." - uvodni deo na dvoru, u kome jedna starica, iz kuće Jorka, suočava skorojevićkog kralja Henrija VII sa negativnim stranama njegove vladavine i tiraniji koju predviđa za budućnost.
2. Rasprave i sitne zađevice između Magarete Bofort i Elizabet Vudvil - gde konvencionalna Margaret teško hvata korak sa visprenom i inteligentnom Vudvilovom.
3. Ples za kralja - posebno simpatično kolutanje očima od strane princeze u pokušaju da se priseti plesnih koraka za koje, očigledno, nije veoma zainteresovana.
4. Scena kraj jezera - na samom početku epizode, Elizabeta od Jorka stoji u prelepoj bašti dok proživljava i priseća se veoma burnih flešbekova u vezi sa bitkom kod Bosforta.


Sve u svemu, iako ima određenih propusta i iako serija ne predstavlja neki vrhunski kvalitet, mene je već na prvo gledanje očarala. Rat ruža, Tjudori, Plantageneti, Stjuarti - celokupni period engleske istorije me fascinira, a ova epizoda - iz, nadam se, još bolje serije - je odlično uspela da prenese neke od njenih najburnijih događaja. Nadam se da će i ostale epizode uskoro biti prevedene, kako bih mogao da nastavim sa uživanjem u ovoj vizuelnoj i istorijskoj bajci.

Ocena: 7,5/10

1 коментар:

  1. Super post! Obožavam serije s ovakvom tematikom i svakako ću je pogledati ili barem pročitati knjigu!
    Imaš moj follow,nadam se da uzvraćaš!
    Novi post je na blogu: https://katysblogblogger.blogspot.hr/

    ОдговориИзбриши