среда, 14. јун 2017.

Nesporazum u Moskvi - Simon de Bovoar

Novela o kojoj ću danas pisati, "Nesporazum u Moksvi", autorke Simon de Bovoar, nije objavljena, kako je probitno planirano, u zbirci pripovedaka "Slomljena žena". Razlozi za to još uvek nisu utvrđeni, ali istoričari književnosti pretpostavljaju da je u pitanju isuviše očigledna aluzija na Simonin privatni život sa Sartrom.
Bilo kako bilo, u pitanju je pravo malo osveženje - u svakom pogledu, vredno čitanja i nešto čemu biste mogli posvetiti svoja razmišljanja.


Naslov originala: Malentendu à Moscou
Žanr: autobiografija, filozofija, istorijska fikcija, romansa, klasik
Ključni motivi: starenje, nezadovoljstvo, povlačenje u sebe, revolucija, politička scena, intima, porodica

Intrigantno, nekonvecionalno, snažno, hrabro, potresno i promišljeno. Osveženje kakvo se zaista retko čita; pravi mali trezor pun misli koje su gotovo identične mojima. Toliko stvari u kojima se slažem sa autorkom, toliko zanimljivih zapažanja, zadiranja ispod površine, sagledavanja šire slike... Novela o prolaznosti života, starenju i posledicama koje sa sobom neminovno vuče život ispunjen događanjima i prebrzo donešenim odlukama. Nikol je lik sa kojim najviše mogu da se poistovetim, mada su svi izuzetno dobro ocrtani. Politički aspekt i diskusije na tu temu su, po mom mišljenju, suvišne i bespotrebne. Suština je mogla biti prikazana i bez tog dela.
Vrednosna ocena ipak malo više naginje ka četvorci - novela je u određenim delovima monotona i teška za čitanje - ali ipak povišavam ocenu, ako ni zbog čega drugog, makar zbog britkih zapažanja, uverljive slike i dobrog problematisanja kulturalističkih i nacionalnih sličnosti i razlika.
  
Od mene najtoplija preporuka - čak i da ovo ne bi predstavljao vaš uobičajeni izbor - isprobajte nešto novo, uzmite, pročitajte. Nećete se pokajati. Za kraj, dva, po mom mišljenju, najbolja citata:
"Tako je zamorno mrzeti nekoga koga volimo."
"Veselost i disciplina: to nije protivrečno. Voleo bi, međutim, da zna kako se one mire."

Ocena: 4,5/5
Izdavač: Laguna 

Нема коментара:

Постави коментар